Onze jeugd groeit tegenwoordig op in een digitaal tijdperk. Al op jonge leeftijd maken kinderen gebruik van computers, smartphones, tablets, spelcomputers en allerlei andere moderne elektronica. Internet, educatieve software, social media enz. zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en dus ook niet uit het onderwijs.
Wij hebben momenteel de beschikking over computers, laptops (Chromebooks) en tablets, die verdeeld zijn over de tussenruimtes en de groepslokalen.
Maakt de leerstof aantrekkelijker.
Zorgt voor betere differentiatie en leerstof op maat.
Biedt meer variatie in het onderwijs.
Bespaart nakijkwerk en zorgt voor een betere en snellere analyse van toetsgegevens.
Combinatie papier met ICT vinden wij krachtig.
Ondersteuning leerstofaanbod door middel van beelden
Onze school heeft een aantal specifieke doelstellingen wat betreft het gebruik van computers / tablets:
Wij laten de leerlingen al op jonge leeftijd (vanaf 4 jaar) kennis maken met de computer (digitaal ontwikkelingsmateriaal: vorm, kleur, aantal, grootte enz.)
De computer wordt ingezet binnen ons leerproces. De computer dient dan als ondersteuning van de diverse vakken. (taal, rekenen, wereldoriëntatie, Engels)
Wij proberen de leerlingen vaardigheden bij te brengen in het opzoeken van allerlei informatie. Dit kan via een digitale encyclopedie of natuurlijk via internet.
Bij de vakken Engels, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur maken wij gebruik van een digitale methode waardoor de lessen interactiever gemaakt worden en het aanbod dichter binnen de belevingswereld van kinderen ligt.
Wij proberen de leerlingen voor te bereiden op het computergebruik in de vervolgopleidingen.
Kinderen maken gebruik van programma’s als webbrowsers, Word, PowerPoint enz. voor het maken van werkstukken en presentaties.
Het digitaal verwerken van uitslagen van allerlei testen en toetsen, het bijhouden van dossiers van leerlingen.
Wij maken gebruik van de applicatie Isy School om de communicatie tussen school, ouders en leerlingen te verbeteren. Via deze app delen de leerkrachten van de groepen 5 t/m 8 groepsgerelateerde informatie.
Het volgen van de ontwikkeling van alle leerlingen
Communicatie (e-mail, website, Isy en Teams)
Lesvoorbereiding (internet, digitale methodes)
Ter ondersteuning van de instructie
ICT voor de leerlingen:
De leerlingen van de onderbouw werken met digitale ontwikkelingssoftware.
De leerlingen uit groep 3 gebruiken de computer ter ondersteuning bij het lees- en spellingonderwijs o.a. de digitale versie van “Lijn 3”.
De overige groepen werken o.a. met de oefensoftware van onze rekenmethode “Alles telt”, de taal en rekensoftware van het programma “Ambrasoft” en diverse andere pakketten. Verder hebben wij, als school, de beschikking over de digitale versie van “Maatwerk” (vooral geschikt voor leerlijnkinderen).
Ook onze taalmethode “Taal actief” wordt met diverse programma’s digitaal ondersteund.
Tijdens de lessen van wereldoriëntatie worden de leerlingen regelmatig verwezen naar de digitale omgeving van deze methodes al waar ze zelf op onderzoek gaan m.b.v. informatie en filmpjes die in deze veilige omgeving beschikbaar zijn.
De vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek gebruiken het digibord. De oefensoftware kan door de kinderen worden gebruikt. Er kan ook digitaal worden getoetst.
Naast onze Windows tablets werkt De Wegwijzer sinds schooljaar 2018/2019 met Snappet tablets voor de kinderen van groep 3 t/m 8. Na deze succesvolle pilot hebben wij besloten hiermee verder te gaan de komende jaren.
Snappet is aanvullend op het werkboekje of het schrift. Na de (normale) instructie, kunnen kinderen de verwerking ook met Snappet doen. Dit biedt grote voordelen: kinderen krijgen direct feedback bij fouten en niet pas bij de volgende les. De leerkracht ziet ook meteen (realtime) welke kinderen, waar nog hulp nodig hebben en kan instructie herhalen of afstemmen op die kinderen die dat nodig hebben. De rest kan lekker doorwerken.
Na de basisstof oefent het kind verder op eigen niveau. Dat zijn altijd opdrachten die het kind aankan, zodat het zelfvertrouwen groeit. Ook sneller ontwikkelende leerlingen worden hierdoor uitgedaagd op niveau.
Toetsen kunnen ook digitaal gemaakt worden, zodat de leerkracht steeds een ontwikkelingslijn van de leerling kan volgen en daar het aanbod op kan afstemmen.
We zijn het eerste jaar gestart met rekenen en breiden de overige vakgebieden (actief burgerschap, Taal en spelling) sinds schooljaar 19-20 steeds verder uit. Tevens zetten leerkrachten Snappet in als extra ondersteuning vanuit thuis.
Behalve voor leerkrachten, wordt ook voor ouders inzichtelijk waar zijn/haar kind mee bezig is. Wij zorgen er ook voor dat uw kind niet alleen op een schermpje tikt. Papier en pen zullen uiteraard ook gebruikt blijven worden bij de overige lessen!
In november 2019 wordt/is een flinke update aan soft- en hardware uitgevoerd. We werken in het concept Miloo vooral webbased met opslag in de cloud.
We beschikken dan over nieuwe pc's voor de leerkrachten, nieuwe laptops voor directie en Ib, Chromebooks, andere pc's voor de kinderen en onze 40 Windows 10 tablets. Daarnaast worden de smartboards met beamers langzaamaan vervangen door touchscreen TV schermen.